Skip links

Anna Paré: “L’alimentació es l’entrenament invisible de l’esportista”

Entrevistem a Anna Paré, farmacèutica, dietista-nutricionista, fundadora de Nutresalut i sòcia d’ADE Vallès. Paré ha estat una de les ponents en la tercera edició de les SC Trade Center Talks, la sèrie de conferències del Trade amb la temàtica “Dones en l’esport: Salut

Què et semblen aquest tipus d’iniciatives com les SC Trade Center Talks?

Em sembla una molt bona iniciativa perquè és posar en comú a diferents persones que tenen preocupació per les dones en l’esport i que tracten diferents temes com els que es parlen. M’agraden aquest tipus d’iniciatives i tant de bo tinguéssim més disponibilitat per a poder assistir a totes les coses que es fan, perquè es fan moltes i no sempre podem arribar a totes parts.

Què em va animar a participar?

Des de la direcció del Trade em van comentar que tocaven el tema de dones i esport i comencem a parlar i aquí estic.

Què et semblen les instal·lacions del SCTradeCenter?

Estic en la junta d’ADE Vallès i organitzem actes aquí i puc dir que les instal·lacions estan molt bé.

Actualment, es parla molt de la salut mental. Fins a quin punt l’alimentació influeix sobre la salut mental?

L’alimentació és clau per a la salut en general i quan parlem de salut hem de tenir en compte tots els aspectes, també la salut mental. D’una banda, perquè tot el que nosaltres mengem passa a formar part del nostre cos. Per tant, ja té una influència directa en com nosaltres portem el dia a dia. D’altra banda, coneixem cada vegada més la relació que existeix entre l’intestí i el cervell i moltes vegades parlem de l’intestí com el segon cervell, perquè existeix una connexió molt important entre l’intestí i el cervell.

Hem de pensar que el nostre cervell també menja, en conseqüència, és bo conèixer quins són aquells nutrients que són neuro-saludables, que són saludables i que són bons per a la salut del nostre cervell. 

I aquí entra en joc la microbiota intestinal, que és el conjunt de microorganismes que nosaltres tenim repartits pel cos, però sobretot en l’intestí. La funció de com tenim nosaltres la microbiota intestinal té un impacte en la nostra salut mental, és a dir, que la nostra microbiota intestinal pot sintetitzar neurotransmissors diferents que faran que nosaltres ens sentim més tristos o tinguem més tendència a la depressió o, per contra, que ens sentim més contents i més feliços. I la microbiota intestinal depèn del que nosaltres mengem.

Per això l’alimentació és molt important per al cervell en general, sobretot quan parlem també de funció cognitiva, però si parlarem més de salut mental, de patologies mentals, l’alimentació és un gran camp a tenir en compte.

Tenint tot això en compte, quins són els aliments preferits per a la nostra salut?

Quan parlem de patrons de dietes saludables, sempre fem referència a la dieta mediterrània, perquè avui dia és un dels patrons alimentaris més estudiats i que tenen més evidència científica. Però si parlem de la dieta mediterrània tradicional, avui dia no ho estem fent i ens basem en quina hauria de ser la pauta. La pauta hauria de ser una bona ingesta de verdura, sigui en forma d’amanida o en forma de verdures de qualitat, acompanyat d’una ració d’aliments rics en proteïna, que pot ser la carn, el peix, els ous i els llegums. Els llegums són una bona font de proteïna vegetal i com a alternativa a les proteïnes animals.

La recomanació que tenim avui dia és que hem de menjar més llegums i menys carn i peix, perquè a part de la nostra salut hem de pensar en la salut del planeta. I llavors tenim un altre grup d’aliments que són els aliments rics en carbohidrats, com l’arròs, la pasta, la quinoa, la patata, el pa, que poden jugar en funció del nostre nivell d’activitat física i necessitats energètiques que nosaltres tenim. Aquest seria una mica a grans trets el que hauríem de prioritzar.

Com millora l’alimentació el rendiment dels esportistes?

L’alimentació sempre diem que és com l’entrenament invisible per l’esportista. És a dir, una bona alimentació no et substituirà un entrenament incorrecte o mal planificat, però sí que pot fer que augmentis el teu rendiment esportiu, que et recuperis millor després d’un entrenament o després d’una competició i que tinguis menys risc de lesionar-te. Per això és important prendre consciència de la importància que té l’alimentació sobre els esportistes.

Les dones esportistes han de tenir una alimentació diferencial?

Les dones esportistes tenen major risc de sofrir uns certs dèficits de micronutrients, vitamines i minerals que els homes. A més, també poden tenir més dèficits que la resta de dones, perquè les seves necessitats d’energia i nutrients són més grans respecte a una persona que no practica esport i respecte als homes. Per exemple, la vitamina D, el calci i el ferro, que són micronutrients, en la dona té major risc de tenir dèficit. Per tant, hem de procurar que no ens faltin aquests nutrients.

Sant Cugat és un bon lloc per a fer esport?

M’encanta Sant Cugat perquè té moltes zones verdes. Jo visc a Sabadell i no conec molt Sant Cugat, però sempre que vinc penso que hi ha moltes avingudes amb arbres, ara mateix estava venint i veia tot enjardinat, amb flors, tot molt ben cuida’t.

Anna Paré: “L’alimentació es l’entrenament invisible de l’esportista”
Enviar
1
😁 et puc ajudar?
SC Trade Center
Hola, en què et puc ajudar?

Si estàs interessat en els nostres serveis i necessites més informació, només cal preguntar 😊